Rantang

Wat is een rantang?

Waarvoor wordt het gebruikt?

Teveel Indisch eten

Vroeger werd er bij mij in de familie altijd complete rijsttafels in elkaar geflanst. Dit gebeurde vaak bij verjaardagen en mijn oma en moeder stonden dan de hele dag in de keuken. Het was altijd zo gezellig om samen met de hele familie te kunnen eten. Natuurlijk bleef er altijd erg veel over en dit werd dan door familieleden mee naar huis genomen in de rantang. Maar wat is nou precies een rantang en waar komt het vandaan?

Wat is een rantang?

In de Indische cultuur wordt vaak gebruik gemaakt van een rantang. Het is een etensdrager met een set van verschillende etensbakjes die op elkaar gestapeld worden. Deze worden dan verbonden met een beugel. Zo blijven de etensbakjes op hun plek zitten en kun je je eten makkelijk vervoeren. Een groot voordeel van een rantang is dat het ervoor zorgt dat je eten niet door elkaar gehusseld wordt.

Delen en geven

In de Indische en Indonesische cultuur staat gastvrijheid erg hoog in het vaandel. Zeker na het avondeten worden de overgebleven gerechten vaak meegegeven aan de gasten. Hiervoor wordt de rantang vaak gebruikt. Verder nemen veel mensen de kliekjes van de vorige avond vaak mee naar werk. Er wordt namelijk geen eten verspild!

wat is een rantang indische rantang