Indisch of Indonesisch eten

Indisch of Indonesisch

wat is nou precies het verschil?

Verschil Indisch en Indonesisch

Zelf heb ik nooit echt het verschil tussen Indisch en Indonesisch geweten. Ik kreeg deze vraag, nu nog steeds, wel eens gesteld. Daarom ben ik op onderzoek gegaan. Wat is nou precies het verschil tussen Indisch en Indonesisch en hoe zit dat met de Indische en de Indonesische keuken?

Indisch

Indisch is een afkorting van Indische Nederlanders en zijn afkomstig van de voormalige Nederlandse kolonie: Nederlands-Indië. Een ander woord voor Indisch is ook wel Indo (halfbloed). Dit is de afkorting voor Indo-Europeanen. Dit werd in het verleden beschouwd als een soort scheldwoord voor Indo-Europeanen. Biologisch gezien is een Indo gemengd met Europees en Aziatisch bloed. Dit kan soms ook met Afrikaans bloed zijn. Tegenwoordig wordt het woord Indo niet meer als scheldwoord beschouwd, maar meer als een uiting van trots.

Indonesisch

Onder Indonesische mensen wordt de oorspronkelijke bevolking van Indonesië verstaan. Dit zijn bijvoorbeeld Javanen, Sumatranen en Balinezen. Zij hebben dus geen Europees bloed in zich.

Indisch of Indonesisch eten

Onder Indonesisch eten worden de authentieke gerechten uit Indonesië verstaan. Elk eiland in Indonesië heeft haar eigen authentieke specialiteiten. Nederland kwam in de koloniale periode in aanraking met de Indonesische keuken. De smaken werden toen aangepast naar de Westerse cultuur. Zo is de Indische keuken ontstaan. Het is een mengelmoes van Nederlands, Brits, Portugees en Indonesisch eten. In het huidige Indonesië kan het dus zijn dat sommige gerechten niet verkrijgbaar zijn, die hier in Nederland wel te verkrijgen zijn.

indisch indonesisch 1 indisch indonesisch 2 indisch indonesisch 3